Demirköy ( Fatih) Dökümhanesi




Kırklareli'ndeki gezimizin ikinci durağı, Demirköy ilçesinde bulunan, Demirköy ya da diğer adıyla Fatih Dökümhanesi. Bir önceki yazımda sizlere İğneada'nın güzelliklerinden bahsetmiştim. Bugün de İğneada'ya giderken geçtiğimiz Demirköy ilçesinin güzelliklerinden bahsedeceğiz.





Demirköy ilçesi de, İğneada gibi yemyeşil ve muhteşem bir doğaya sahip. Longoz ormanları, akarsuları, gölleri, Dupnisa Mağarası, kaleleri, Fatih Dökümhanesi ve Bizans Dökümhanesi bulunan güzel bir ilçe Demirköy. Biz gezimizde sadece Fatih Dökümhanesini ve Dupnisa Mağarasını gezebildik. Bir daha gittiğimde mutlaka diğer güzelliklerini de ziyaret etmeyi planlıyorum.




Fatih Dökümhanesi, Demirköy'ün güneydoğusunda, ilçeye yaklaşık 4 km. uzaklıkta bulunuyor. Fatih'in İstanbul'u fethi sırasında pek bilinmese de önemi olan bir dökümhane. Önemli Osmanlı sanayi tesislerinden biri olan Fatih Dökümhanesi'nde, kazı çalışmaları 2001 yılından beri devam etmekte. Şu an kazı çalışmaları, Mimarsinan Üniversitesi tarafından yapılıyor. 




Dökümhane alanında, iki teras halinde yerleştirilmiş birimler bulunmakta. Bu kalıntıların içerisinde bir adet mescit, yaşam ve hizmet birimleri ve fırınlar bulunmakta.




Bu alanlarda dolaşırken dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle alçak tavanlı olması ve zeminin yüksekli - alçaklı olmasından dolayı kafanızı çarpmanız kaçınılmaz oluyor.


Ben bu tarz tarihi yerleri gezmeyi sevdiğim için, yaptığım gezilerde böyle alanlara daha çok yöneliyorum. Eğer sizler de benim gibiyseniz görmeniz gereken tarihi mekanlardan birisi Demirköy (Fatih) Dökümhanesi.



12 yorum:

  1. Harika yerler, gezmek görmek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tatlım yolun düşerse mutlaka gidip görmelisin😊

      Sil
  2. Gezmeye bende bayilirim seni takip etmiyormusum aldim takibe canim❤

    YanıtlaSil
  3. İğneada yazdınız. Hemen ardından cumartesi günü gittik. Dökümhaneye de gitmiştik ama yine gideriz sanırım. Güzel anları kayıt altına almak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ne güzel. Harika bir hafta sonu geçirmişsiniz. Ben en son sonbaharda gitmiştim. Fırsat bulursam mutlaka yine gitmeyi istiyorum.

      Sil
  4. Tarihi zenginliklerimize dair bir yeni bilgi daha edinmiş oldum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Çok güzel yerlermiş. Bizlerle de paylaştığınız için teşekkürler :)

    ikizgezegen.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel yerler. Okuduğunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Muhteşem bir coğrafya, tarihle yeşilin harmanlandığı bir yer. Çok güzel bir yazı olmuş, gidilip görülmesi gereken bir yer. Yazıda da belirtildiği gibi tavan yüksekliklerine ve uyarı yazılarına dikkat edin sonra benim gibi kafanızı yarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle benim de hayran kaldığım yerler oldu buralar. Bu arada çok geçmiş olsun :)

      Sil