Sagalassos




Bir gün yolunuz Burdur'a düşerse uğramadan geçmemeniz gereken antik kent Sagalassos; Antalya'ya 110, Isparta'ya ise 41 km uzaklıkta, Burdur'un Ağlasun ilçesinde yer alıyor. Yüksek dağların üzerine kurulmuş kentin kalıntıları bile insanı adeta büyülüyor. Denizden 1450 ile 1600 m. arası yüksekliğe kurulmasının sebeplerinden biri de, burada suyun bol oluşu. Suyun dışında seramik kap ve tuğla yapmaya elverişli kil ile metal eşya yapmaya uygun madenler de bulunuyormuş.




Kentte gezerken zaten hakkında detaylı bilgiler edinebileceğiniz pek çok bilgilendirme tabelası var. Onun dışında ise giriş kısmında bulunan küçük müzesinde kentin, ekonomisi, yaşam tarzı, dini inançlarına kadar her şey hakkında bilgi edinebileceğiniz yazılar ve kentin maketini görebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız geziden küçük bir hatıra kalmasını isterseniz, bir otomat makinasından 5 tl ile 30 tl arası fiyatlarla bileklik, magnet, bozuk para cüzdanı, seramik çanak gibi şeyler alabilirsiniz. Yalnız bir şeyler almadan önce makinanın nasıl çalıştığını iyi okuyun. Yoksa bizim gibi 5 tl'lik ürüne 10 tl verebilirsiniz😊





Kentin yukarı agorasında karşınıza çıkan restore edilmiş bu heybetli çeşmesi, yaklaşık 13 m. yüksekliğe sahip. 






Çeşmede bulunan heykeller, sütunların ve kemerlerin üzerindeki çeşitli rölyefler görülmeye değer.





                 






Kentte ayrıca bir de bu küçük çeşme var. Bu çeşmeden su içebiliyorsunuz. Tadı biraz metalimsi ama gitmişken tatmak isteyebilirsiniz belki. Gerçi ben içmeye cesaret edemedim ama, arkadaşım hiç düşünmeden tattı. O zaten gördüğü çeşmelerin sularını tatmayı sevdiği için, bunu tatmasa şaşırırdım😊


      


Sagalassos'da çeşmeler dışında büyük bir Roma hamamı, kütüphane, kent konağı, kilise ve devasa bir tiyatronun kalıntılarını görebilirsiniz.



5000 nüfuslu kentte, 9000 kişilik kapasiteye sahip bu tiyatroyu görünce, dönemin insanlarının sanata ne kadar çok değer verdiğini bir kez daha anlıyor insan.




Sagalassos geçirdiği büyük depremler, veba salgınları gibi durumlardan sonra yavaş yavaş terk edilmiş. Gün yüzüne çıkması ise ilk 1706 yılında başlanan arkeolojik kazılarla olmuş. Fakat bugün hala kent araştırılmaya ve arkeologlar tarafından incelenmeye devam ediliyor. Geziniz bittikten sonra eğer kazılarda çıkartılan eserleri görmek isterseniz, Burdur müzesini ziyaret edebilir burada kazılardan çıkan tüm eserleri görebilirsiniz.




Antik kenti kışın 09:00 - 17:30 saatleri arasında istediğiniz her gün gezebilirsiniz. Kapalı günü yok. Giriş ücreti ise 10 tl. Mümkünse daha sıcak bir mevsimi seçin yoksa benim gibi biraz üşüyebilirsiniz. Gerçi geniş bir alana sahip kenti dolaşırken epey bir yürüyüş yaptığınız için sonradan ısınıyorsunuz😊 




5 yorum:

  1. Gerçekten çok güzel bir paylaşım, geçtiğimiz yıllarda bende gezme imkanı bulmuştum; tek kelime ile büyülendim; küçük bir tavsiyede bulunacağım erken saatte gidin çünkü şehir büyük ve uzun bir zaman ayrılması gerekiyor gezmek için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız zaman kısıtlamasıyla gezilebilecek bir yer değil. Erken gidip gezmek en doğrusu.

      Sil
  2. Çok güzel bir gezi yazısı olmuş emeğinize sağlık ^^ Her yıl Antalya'ya giden birisi olarak mutlaka buraya da uğramaya çalışacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Antalya'da da çok güzel gezilecek bu tarz antik kentler var. Daha önceden oraları da gezdim ve yakında oralar hakkında da yazılar yazmayı planlıyorum.

      Sil
    2. Merakla bekliyorum yazılarınızı :)

      Sil