İnceğiz




Hazır hafta sonu geliyorken ve tabi ki bahar geldiği için, sizlere piknik yapabileceğiniz bir yer tavsiyesinde bulunmak istedim. İstanbul'da, özellikle de Avrupa yakasında yaşıyorsanız rahatlıkla gidebileceğiniz bir mesire yeri olan İnceğiz.


Bir tarafta ormanı,  bir tarafta karasu deresi ve diğer tarafta ise tarihin birleştiği bir yer burası. İstanbul'un Çatalca ilçesinde bulunan İnceğiz köyündeki bu mesire alanı, Karasu deresinin yanında boylu boyunca uzanan yemyeşil bir alan. Alanın girişinde sizi öncelikle, İnceğiz Mağaraları karşılıyor. Bu mağaralar köy halkı tarafından Kemal Sunal Mağaraları olarak da biliniyor. Bunun sebebi ise, Salako filminin bazı sahnelerinin bu mağaralarda geçmesi. 

Kısaca mağaralardan söz edelim. Bir kısmı doğal oyuklar, bir kısmı da insan eliyle yapılmış bu yerleşim yerinin tarihi MÖ. 5500 yıllarına kadar gidiyor.  MS. 4. yüzyıldan itibaren bu mağaralar Manastır olarak kullanılmış. Bu Manastır  3 bölümden oluşmakta, 1. bölüm 4 katlı. Bu bölümün içerisinde 1 kilise, mezar yerleri ve vaftiz teknesi olduğu düşünülen bir çukur var. Bu alanlardan çıkan eserlerin ise, İstanbul Arkeoloji müzesinde sergilendiğini belirten bilgilendirme tabelaları var.


Ama gidip gördüğünüzde maalesef korunamamış olması ve oraya gelen insanların özensiz davranmaları insanı üzüyor doğrusu. Her yerde olduğu gibi burada da, tarihine sahip çıkamayan insanlar, mağaraların duvarlarına yazılar yazmaktan ve çöplerini buralarda bırakmaktan geri kalmamış ne yazık ki.


Mağarada gezintinizi bitirdikten sonra mesire alanına doğru geçebilirsiniz. Buranın girişi ücretli. Çok sık gittiğim bir yer ama, en son Eylül - Ekim gibi gittiğim için ücretlerini hatırlayamıyorum. Açıkçası her mevsim güzel bir yer bence. İçeride mangal yapabileceğiniz hazır büyük mangallar ve çardaklı masalar var. Ama en son gittiğimde ne yazık ki bunlarında pek çoğunu kırmış, kullanılamaz hale getirmişti insanlar. Ayrıca 2 farklı bölgesinde tuvaletleri de mevcut. Ama maalesef buralar da kullanılamayacak kadar pis durumda. Bu kadar güzel bir yerin bu kadar bakımsız bırakılması, korunmaması çok kötü. Sık sık çöp konteynerleri var ama yine de, çöplerini olduğu yerde bırakmış birçok kişi. Ayrıca, çocuklu giden aileler için de, içeriye küçük bir park yapılmış.




Bunca olumsuzluğa rağmen yine de güzel doğası ve temiz hava alma ihtiyacıyla, hafta sonunu geçirmek, ailece keyifli bir piknik yapmak için tercih edilebilir. Özellikle koşup tüm enerjilerini atabilecek bir alan bulmakta zorlanan, İstanbul çocuklarına iyi gelecektir. Tabi bir de, deresinde balıkları gördükçe heyecanlanacak olan çocuklarınızın keyfini izlemeye değer.



Gitmeyeli uzun zaman olduğu için,  bu saydığım olumsuz durumları düzeltme ihtimalleri de var. Gidip görmeden bir şey demek zor. Umarım yeniden düzenlenmiş ve daha bakımlıdır. Eğer yolunuz oraya düşerse bana yorumlarda yazarsanız sevinirim. Keyifli hafta sonları dilerim.

2 yorum: