İnsuyu Mağarası



Hazır Burdur'a gitmişken İnsuyu Mağarasından bahsetmeden geçmek olmazdı tabi ki. İnsuyu Mağarası, Burdur'un doğusunda bulunan ve ziyarete 1965 yılında açılması ile ülkemizde turizme açılan ilk mağara ünvanına sahip. Birbirine bağlı iki bölümden oluşan mağaranın uzunluğu 597 metre. Karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu, mağara içinde sarkıtlar ve dikitler oluşmuş. İçerisinde Dilek Gölü ve Büyük Göl isimli iki göl var. Fakat bu sene kar ve yağmurdan nasibini alamadığı için sanırım, tek damla su göremedim. Normalde internetten incelediğinizde, fotoğraflarda görünen o muhteşem gölcüklerin olmaması beni üzdü.


İçeriye girdiğiniz  andan itibaren geziniz boyunca size mağaranın tarihi ve yapı özellikleri hakkında bilgilendirme yapılması için ses sistemi döşenmesi güzel. Rehber eşliğinde geziyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu arada gezintinizde küçük yarasaların kafanızın üzerinden uçup gitmesine aldırmazsanız onlarda size aldırmıyor😊



Malum bir mağarada olunca çok aydınlık bir ortam olmadığından telefonla fotoğraf çekimi biraz sıkıntılı olabiliyor. Ama nispeten daha aydınlık olan birkaç yerinde güzel kareler yakalamak mümkün.




Mağaranın ziyaret saatleri kışın 08:30 - 17:00, yazın sanırım 19:00'a kadardı. Giriş ücreti ise 5 TL ama öğrenciyseniz indirimde var. Onun tam ücretini hatırlamıyorum maalesef. Ayrıca mağaranın dış kısmında bir çocuk parkı ve bir de kafeterya tarzı bir yer var. Ama o da sanırım sadece yazın açık. 

Bu arada küçük bir tavsiye daha vereyim; Burdur'a kadar gitmişken merkezinde de bir şiş yemeden dönmeyin. Nerede yesem diyenler için tavsiyem, Toros lokantası. Hem yemekleri lezzetli ve bol, hem de ortam çok otantik. Yemeğinizi masalarda yemek yerine, yer sofralarında bağdaş kurarak da yiyebilirsiniz. Yerel halkı tarafından da en çok tercih edilen mekanlardan biri burası.



2 yorum:

  1. Bir gün oralara yolumuz düşerse inşallah uğrar, doyasıya gezeriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gidersiniz. Ülkemizde o kadar güzel yerler var ki gitmeye görmeye doyamıyor insan.

      Sil